Na návštěvu k Rožmberkům – Rožmberk nad Vltavou
30. 3. 2024

Na návštěvu k Rožmberkům – Rožmberk nad Vltavou

Nad řekou Vltavou se tyčí mnoho hradů a zámků. Jedním z nich je i Rožmberk, jeden z nejstarších a nejvýznamnějších českých hradů, který až do 14. století sloužil jako sídlo slavnému stejnojmennému rodu. 

Vok z Rožmberka jej nechal postavit v 1. polovině 13. století na důležité obchodní stezce, jež vyšebrodským průsmykem spojovala Čechy a bohaté horní Podunají. Původně gotický hrad byl v průběhu staletí několikrát přestavován. Po smrti Petra Voka se stal pohodlným renesančním sídlem, které nakonec nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy v 19. století přestavět na romantický novogotický hrad. Hrad tak získal svou nynější podobu a byl zpřístupněn veřejnosti.

Hrad leží v malebné krajině údolí řeky Vltavy a je častým cílem turistů a v letních měsících také vodáků.

Rožmberk z řeky

Pohled na hrad nad řekou je skutečně impozantní a neměli byste si ho nechat ujít.

Sjeďte si oblíbenou Vltavu a den zakončete prohlídkou hradu. Ideální jednodenní výlet na lodi je z Vyššího Brodu, který je od Vinického dvora vzdálený přibližně 27 km (cca 25 minut cesty) a kde se mimo jiné nachází i řada půjčoven raftů a kánoí. Doporučit můžeme např. Rafting Vltava Petra Putzera, od nějž máme k dispozici poukazy s 5% slevou. Ve Vyšším Brodě můžete ponechat zaparkované auto a jako cíl trasy si zvolit právě Rožmberk nad Vltavou. Kromě prohlídky hradu si nezapomeňte v jedné z podhradních restaurací dát něco dobrého k snědku. Většina půjčoven pak nabízí zpětný svoz opět do Vyššího Brodu.

Kdo však nemá zájem o vodní dobrodružství, nadchne ho jistě celodenní cyklovýlet, který uspokojí náročné i pohodovější cyklisty. K Rožmberku totiž vede hned několik různě dlouhých tras, pro silniční i horská kola, s různými výškovými profily. O nich ale napíšeme brzy v samostatném článku.

Tipy na výlety

Vinický dvůr leží na samém počátku Šumavy a nedaleko hlubokých lesů Novohradských hor. Připravili jsme si pro vás tipy, jaká místa stojí za návštěvu, a rovnou jsme pro vás naplánovali několik (cyklo)turistických tras, které si můžete načíst pomocí QR kódu ve svém mobilu.

Český Krumlov - městečko, které vás vrátí v čase

„Já nevím, kolikrát se tady Vltava kroutí, nežli projdeš městem, drže se co možná přímo, překročíš ji asi pětkrát a…
Vinický dvůr v Omlenicích hodnocení